-Ако си Лутеран, твоју религију је основао Мартин Лутер, бивши монах католичке цркве, 1517. године.

-Ако си припадник Енглеске цркве (Англиканске), твоју религију је основао Краљ Хенри 8., 1534.г. јер му папа није дозволио да се разведе и поново ожени.

-Ако си Презбитеријанац, твоју религију основао је Џон Нокс у Шкотској, 1560.г.

-Ако си Конгреационалиста, твоја религија потиче од Браун Роберта из Холандије, од 1582.г.

-Ако си Протестант Епископилијанац, твоја религија је огранак Англиканске цркве, коју је основао Самјуел Сенбури у Америчким колонијама у 17.веку.

-Ако си Баптист, дугујеш захвалност Смит Џону, који ју је основао у Амстердаму 1606.г.

-Ако си припадник Холандске реформаторске цркве, знаш да је Мајкл Џонс основао твоју религију у Њујорку 1628.г.

-Ако си Методиста, твоју религију су основали Џон и Чарлс Весли у Енглеској 1774.г.

-Ако си Мормон (Latter day Saints – црква светаца последњих дана), Џозеф Смит је започео твоју религију у Палмири, држава Њујорк, 1829.г.

-Ако упражњаваш религију уз Армију спаса, твоја секта је основана од стране Вилијама Бота у Лондону 1865.г.

-Ако си Хришћански Сајентист (научник), можеш рећи да је твоја религија настала 1879. и да ју је створила Мери Бејкер Еди.

-Ако припадаш некој од религиозних организација познатих као “Назаренска црква, Пентакостална црква, Црква светости, Јеховини сведоци“, твоја религија је једна од стотине нових секти основаних од стране човека у протеклих стотинак година.

-Ако си римокатолик, твоја црква је делила исто богато апостолско и доктринарно наслеђе са Православном Црквом, за првих хиљаду година своје историје, јер су током првог миленијума били једна и јединствена Црква. Нажалост, 1054.г., римски папа је решио да се одвоји од преостале четири Апостолске Патријаршије (Цариградска, Александријска, Антиохијска и Јерусалимска), мењајући основну доктрину (догму) Цркве и сматрајући себе непогрешивим. Стога је твоја црква стара хиљаду година.

-Ако си Православни Хришћанин, твоју религију је основао Исус Христос, Син Божији, 33. године. Она се није мењала од тада. Наша Црква је сада скоро 2000 година стара и стога се баш Православље,Црква Светих Апостола и Светих Отаца, сматра истинитом “једном Светом и Апостолском Црквом“.

Ово је највеће благо које ми можемо да пренесемо младим људима новог миленијума.

Отац Милтиадес Ефтимиу

Advertisements